Bilder från Granhults Gård
Vårvintern 2024
Han är tillbaks
Under hösten 2023 har vi haft väldigt lite rådjur ute på vallarna. Inga grupper på 3 – 5 djur som tidigare. Förklaringen är – som vi har misstänkt – att stora katten är tillbaks. Vi har sett spåren i snön från den bara 10 meter från huset. Bilden är från vägen till sjön och kameran är placerad ca 150 meter från vårt boningshus.
Våren 2023
En älgtjur kom ut på vallarna härom kvällen. Vi har haft några älgbesök vid åtelkameran tidigare i år. Men det här är första älgen som vi sett ”live” i år.
Naturupplevelser 2022
Under vårens parningssäsong för kattdjur kom lodjuret – i fullt dagsljus – traskande över åkern. Trots att det fanns sex, möjligen åtta rådjur som lugnt betade där. Rådjuren stod absolut blickstilla som frysta till is då lodjuret passerade. Hann tyvärr inte att hämta kameran. Under hösten lyckades vi i alla fall få en nattbild på ”Lollo” på vår åtelkamera. Relativt hinkens höjd borde kattens mankhöjd vara ca 70 cm.
Några dagar senare fanns det spår i snön uppe i jakttornet då katten hade kollat av vad som fanns där. Ett precisionshopp på 4-5 meter utan ansats.
Vildsvin vid åtelkameran
På andra sidan vägen hade vi lagt några rotfrukter och ett par deciliter hundfoder. Gratis delikatesser mitt på vägen! När räven kom så trodde han inte sina ögon.
Gladorna är gäster då vallarna slås
Svårt att få skärpa på Gladorna då de flyger snabbt och svängar tvärt
Återigen älgbesök på gården
Mirre ville också vara med på bild.
Ingen räv i sikte – just nu
Många rådjur runt gården
Ormvråk
Fälthare – en av många
Mellandagsräven
Efter regnet
En ny älgtjur i familjen
Vid den här tiden på året, då älgarna byter från vinterpäls till lätt sommarpäls, så kan de se lite ruggiga ut i pälsen.
Lodjursspår
Vid promenader med hundarna så ser vi ibland spår efter lodjur. Den här individen hade gjort väldigt fina spårstämplar i den blöta snön. Som referens för storleken så lade vi en snusdosa vid spåret.
Älgtjuren
Vi lyckades inte fotografera mårdungen, som vi sett kila över vägen under några dagar. I skymningen i duggregnet och diset kom i alla fall den här älgtjuren fram i snårskogen bakom ladan.
Rådjuren
I den isande blå skymningen, smyger rådjuren fram och äter av solrosfröna, som fåglarna ratat. Även syrenbuskens knoppar ger bra energi. Rådjuren har kommit regelbundet under veckans kvällar. De väntar på att den hårda skaren ska försvinna på vallarna, så att de kan komma åt sitt vanliga bete.
När rådjuren ätit klart kommer nästa gäst, som är Hasse hare.
Öyjvind – En större skogsmus
En del djur har faktiskt svårt att ta regi! Lyckades efter en lång övertalning få musen Öyvind och hans flygande kamrater blåmesen och talgoxen att sitta hyfsat stilla i 1/125 sekund. Krabaten med pälsen till höger på bilden är Öyvind.
Trots den lilla storleken är Öyvind enligt ”rasstandarden” för möss, en s.k. större skogsmus. Det är han faktiskt väldigt stolt över.
Vesslan Ivar
Under höstkampanjen på möss kom katten Mirre in med ett nytt byte. Hon berättade stolt att det var den tuffaste skogsmus hon träffat på! För att visa upp bytet för oss, släppte hon det i hallen. Bytet gömde sig blixtsnabbt i en sko.
Det ilskna bytet visade sig vara vesslan Ivar, som med fräsningar, morrningar, utfall och urin talade om att det hela var ett skandallöst misstag! Han var ju ingen mus utan en mycket kompetent ”jaktkamrat” till Mirre, som även han jagade skogsmöss.