Böcker som jag läste 2018

Jag har här skrivit ner min uppfattning om de 51 böcker, som jag läste under 2018.

Bottenskrap 

av Jörn Lier Horst


Originaltitel: Bunnfall 

Lind & Co, pocket 2018

Inom loppet av en vecka spolas fyra fötter upp på en strand utanför Larvik i Norge. Samtliga är vänsterfötter och alla har olika märken av sportskor på sig.

William Wistling är trött och utan energi. Hela historien med fötterna tycks honom övermäktig. Trots detta sätter han ihop sin utredningsgrupp och finner snart att de uppspolade fötterna kan kopplas ihop med fyra försvinnanden av äldre män nio månader tidigare.

Jag har läst många böcker om kriminalkommissarie William Wistling och hans utredningsgrupp vid polisen i Larvik, där även dottern Line alltid har någon roll i berättelserna. Fyra avslitna och ruttnande vänsterfötter kan tyckas våldsamt och otäckt men denne författare skildrar mera mannen bakom sin polisroll, än själva händelserna. De är alltigenom genomtänkta och mycket spännande.

Totalskada 

av Helena von Zweigbergk


Norstedts Förlag, inbunden 2018

Agneta och Xavier har varit gifta i 26 år. De har två tvillingdöttrar tillsammans och flickorna bor inte längre hemma. Inte heller Maria bor hemma längre. Maria är Xaviers dotter som kom med honom till Sverige från Argentina för trettio år sedan. Nu är Xavier pensionerad från sitt arbete på Sveriges lantbruksuniversitet. Agneta är 17 år yngre och arbetar som lärare. I avskedspresent fick Xavier en jägarexamen. En dag kommer han hem med fem harar som han skjutit. Nu ska det ställas till med fest. Nu skall det bjudas på hargryta. Agneta kastar sig maniskt över recept och skickar ut inbjudningar till alla deras vänner. Kanske kan denna fest blåsa liv i deras äktenskap som har slocknat då Xavier har blivit en ännu större ensamvarg än han var förut. På fredagskvällen innan festen stökar Agneta i köket. Hon är ingen rökare men har alltid unnat sig en cigarett om dagen. Hon går ut på trappan för att ta en paus och röka.

Då inträffar katastrofen. Och i dess spår tvingas hela familjen tänka om. Vad är egentligen viktigt? Vad är värdefullt att strida för? Måste det hända en ”totalskada” för att man ska kunna vidga sig själv och se hur och vad man vill göra med fortsättningen av livet?

Denna författare är en mästare på att beskriva stämningar och känsloyttringar. Man kan nästan ta på alla inblandades vibrationer. Oerhört starkt berättat men också sorgligt.

En högre rättvisa 

av Hjort Rosenfeldt


Norstedts förlag, inbunden 2018

En serie brutala våldtäkter inträffar i Uppsala. Gärningsmannen smyger sig på sina offer, injicerar sömnmedel och placerar en säck över offrets huvud innan övergreppet. Överfallen hanteras av Uppsala-polisen med Anne-Lie Ulander som utredningsledare. När så ett av offren hittas död är Anne-Lie tvingad att kalla in Riksmord från Stockholm. Den sammansvetsade gruppen från Riksmord är för tillfället splittrad men tvingas lägga sina personliga problem åt sidan för att hjälpa till.

Men nu får vi träffa dem alla igen: Torkel, som är chefen, är nykär, Vanja, har flytt Stockholm för att slippa ideligen konfronteras med Sebastian och Billy brottas med sina egna demoner.

Sakta, genom idogt utredningsarbete, lyckas de se ett sammanhang mellan de olika kvinnorna som drabbas. Vanja tvingas återigen till ett nära samarbete med Sebastian, vilket inte är helt lätt. Torkel och Anne-Lie tvingas också att samarbeta vilket inte heller är helt lätt. Sebastian är rätt och slätt Sebastian och Billy verkar ha ställt till det ordentligt.

Som vanligt när detta författarpar håller i pennan bli det olidligt spännande. Och som vanligt hänger det ett par lösa trådar på slutet, som helt klart pekar mot en fortsättning.

En annan Alice 

av Liane Moriarty


Originaltitel: What Alice Forgot 

Månpocket 2018

En vanlig fredag på förmiddagen är Alice på sitt gym. Av någon anledning tappar hon balansen, faller och slår i bakhuvudet ordentligt. Hon tappar medvetandet en kort stund och när hon vaknar till sans tror hon att hon är 29 år, väntar sitt första barn och är störtförälskad i sin man, Nick. I själva verket är hon 39 år, trebarnsmor och håller på att skiljas från Nick.

Hon har tappat bort tio år av sitt liv och genom att prata med sin mor och syster träder det fram en kvinna som Alice inte gillar särskilt mycket. Hon har lyckats tappa bort sin relation med sin syster, sina barn, sin man och närmaste granne. Det verkar helt enkelt som om det inte finns så många, som gillar henne. Hon har dessutom tre barn som hon inte känner. Varje gång hon försöker minnas drabbas hon av en fruktansvärd huvudvärk. Dessutom upptäcker hon att hon inte ens själv gillar den kvinna hon blivit.

Det här var en riktig feelgood roman där både humor och allvar blandas. Dessutom var det spännande för man vet ju inte när minnet återkommer till henne. Det här gillade jag.

Vänförfrågan 

av Laura Marshall


Originaltitel: Friend Request 

Inbunden, Bokförlaget Nona 2018

En vanlig dag på jobbet plingar det i Louise laptop och hon ser en vänförfrågan på sitt Face Book-konto: ”Maria Weston vill bli vän med dig”. Louise blir alldeles kall för hennes gamla klasskamrat är ju borta. Hon försvann under mystiska omständigheter under en klassfest 1989. Alla har trott att hon är död även om hennes kropp aldrig hittades.

Louise sitter länge framför skärmen med fingret på ok-knappen. Till slut tar nyfikenheten över och hon klickar på acceptera. Detta blir början på en mardröm.

I hela sitt vuxna liv har Louise levt med skuldkänslor för vad hon och hennes kompisar, en gång för 25 år sedan, gjorde mot Maria Weston. Själv är hon numera frånskild och lever ensam med sin son. Men snart dras snaran åt och Louise befarar att både hon och sonen är i fara.

Till en början tyckte jag den där historien var lite banal och enkel, men måste ändå tillstå att det var spännande. Och tempot ökar allt eftersom historien fortskrider. Men kan man ha skuldkänslor för vad man gjorde när man var sexton år? Är inte preskriptionstiden över efter 25 år?

Efter en oväntad händelseutveckling på slutet måste jag ändå erkänna att Laura Marshall lyckades. Det här var en spännande bok!

Vera 

av Anne Swärd


Månpocket 2018

1945 flyr en ung kvinna vid namn Sandrine från ett krigshärjat Polen. Hon kommer till Sverige i buss, med ett barn i magen. Hon träffar där en man vid namn Ivan. Han lovar att ta hand om henne och barnet. Sju månader senare gifter de sig och på bröllopsdagen föder Sandrine en flicka som döps till Vera. Hemma i den stora våningen vid Strandvägen i Stockholm får Sandrine leva i stort sett inspärrad. Ivan rör henne inte och dottern Vera blir omhändertagen av familjen hemhjälp.

Det här var en märkligt sorglig berättelse och man kan till viss del förstå Sandrines reaktion på sin dotter, men ändå inte. Familjen som hon blivit ingift i har också naturligtvis sina hemligheter som inte är särskilt svåra att lista ut. Historien är vackert berättad med ett vackert och uttrycksfullt språk. Trots det berör inte detta mig.

Murder Bag 

av Tony Parsons


Bokfabriken, pocket 2017

En förmögen bankman hittas brutalt mördad på sitt kontor i West End, London. Bara någon dag senare hittas ytterligare en man mördad i en gränd invid Shaftesbury Aveny. Mannen är uteliggare och först kan inte kriminalpolisen Max Wolfe se något sammanhang mellan de båda offren annat än att de dödats på samma sätt. Det visar sig dock att de båda männen gått på samma internat tjugosju år tidigare.

Det här hade kunnat bli riktigt bra om inte författaren envisats med att utförligt beskriva mördarens tillvägagångssätt. Det hade inte behövt vara så blodigt och våldsamt. Och jag kan inte låta bli att se likheten med Stefan Ahnhems debut (Offer utan ansikte) som kom ut 2015.

Det här är första delen om kriminalpolisen Max Wolfe. Hoppas den andra är bättre.

Never let me go 

av Kazuo Ishiguru


Bonnier Pocket 2018

Kathy, Tommy och Ruth växer upp på ett isolerat internat på engelska landsbygden. På internatet fostras de i tron att de är speciella och att det är oerhört viktigt att vara friska och starka och att de genom att vara det gör en fantastisk insats för samhället. Vid sexton års ålder flyttas de från Hailsham till en gård som heter Cottages. Där ska de tillsammans med andra elever från Hailsham slutgöra sina examensarbeten.

När Kathy, i 30-årsåldern tänker tillbaka på sin uppväxt börjar hon minnas saker. Hon kommer ihåg sina förmyndare och särskilt överförmyndaren som hette Miss Emily samt även en kvinna som kallades ”Madame”. Hon kommer också ihåg att människor utanför internatet, som levde i ”det verkliga livet” verkade rädda för dem. Och ingenstans i berättelsen nämns föräldrar eller syskon.

Detta var en sensationell läsning som berättas rakt och stillsamt utifrån Kathys minnen. En fiktiv berättelse får man verkligen hoppas, för om det funnes en liten del i detta, som kan knytas till verkligheten är världen tveklöst vidrig.

Kazuo Ishiguru fick nobelpriset i litteratur 2017.

I stoft och aska 

av Anne Holt


Piratförlaget, pocket 2108

En dag får Henrik Holme besök av en snart pensionerad polis som ber Henrik att titta lite närmare på ett fjorton år gammalt fall. Fallet handlar om en man som 2001 förlorade sin dotter i en trafikolycka och endast två år senare förlorade sin fru i något som såg ut som ett mord. Ett mord som mannen blev häktad och dömd för.

Samtidigt tar en kvinnlig högerextremist livet av sig. Hanne Wilhelmsen är övertygad om att hon inte tog livet av sig utan blev mördad.

Parallellt med varandra arbetar Henrik och Hanne med sina fall. När de närmar sig slutet på sina utredningar blir en liten flicka bortrövad från sitt dagis mitt på dagen i centrala Oslo.

Anne Holt har kallats deckardrottning och jag måste ge dem rätt. Detta är en alltigenom genomtänkt historia som berättas i ett rasande tempo och är oerhört spännande.

Holländarn 

av Birgitta Bergin


Bokfabriken 2018, inbunden

När Karins pappa går bort får hon veta, att den person hon alltid trott vara hennes far, inte är det. Genom minnesfragment har hon anat att det var så, men har blivit förhindrad av sin mor att berätta det för sin yngre bror. Nu ställs allt på ända och Karin känner att hon måste få veta vem hon är och vem som är hennes far. Varför har hon alltid känt sig oälskad? Varför vill inte hennes mor berätta om varför fadern lämnade dem?

Karin är gift och bor i Bryssel med man och två barn i tonåren. Hon ansätter sin mor genom frågor och dramatiska scener, men modern vill inte berätta. Till slut säger hon upp sig från sitt jobb och flyr till Sverige och sommarhuset på Marstrand. Där kommer hon i kontakt med en kvinnlig psykolog, som sakta leder henne till att våga ta steget och söka efter sin far.

Holländarn är ett starkt familjedrama, som sträcker sig så långt tillbaka som till andra världskriget och som dessutom är baserad på en sann historia. Både spännande och välskriven. Mycket bra!

Kallbrand 

av Cilla & Rolf Börjlind


Norstedts Förlag 2018, inbunden

I slutet av februari är en familj från Täby på väg på skidsemester. Det är en bitande kall morgon och de är lite sena. I samma ögonblick som mannen vrider om tändningen sprängs bilen i luften.

Mette Olsäter och Olivia Rönning misstänker terrordåd och genom kamerabevakning kan de ganska snart identifiera en gärningsman. Mannen döms mot sitt nekande till sluten psykiatrisk vård. Men hos Mette och Olivia är det något som skaver. Det är något som inte stämmer. De tar åter upp utredningen.

Samtidigt befinner sig Tom Stilton och Luna i Thailand hos Toms halvsyster, som driver ett yoga retreat där. En dag kontaktas han av en för honom okänd kvinna, som vill ha hans hjälp med att hitta en man som sägs bo på en flodbåt i Gyllene Triangeln. Till sin hjälp får han ett foto av mannen. För att rannsaka sig själv och finna ro efter det som hände på Filippinerna (förra boken) åtar sig Tom uppdraget. Under resans gång tyckte jag att historien var slut. Toms resa igenom Thailands djungel är osannolik. Detta störde mig lite.

Hur dessa två författare lyckas knyta ihop två så väsensskilda händelser är för mig en stor Aha-upplevelse. Det är ju flera kontinenter mellan Thailand och Stockholm. Men än en gång lyckades de. Makalöst spännande.

Kallbrand är den femte boken om Tom Stilton och Olivia Rönning.

Den tunna blå linjen 

av Christoffer Carlsson


Piratförlaget, pocket 2017

Det här är den fjärde och avslutande delen om kriminalpolisen Leo Junker.

2015 var ett oroligt år med terroristattentat och enorma flyktingströmmar i Europa. På hösten får Leo Junker ett brev från sin gamla vän John Grimberg, som varit försvunnen i över ett år. Brevet innehåller en vädjan till Leo och skaka liv en utredning om ett fem år gammalt mord på en prostituerad kvinna vid namn Angelica Reyes. Leo kan inte neka och tar till sin hjälp kollegan Gabriel Birck.

Allteftersom de läser gamla anteckningar och förhörsunderlag börjar en helt annan bild än den ursprungliga slutsatsen träda fram. Och de hittar till slut en lista över informatörer och hanterare inom Stockholmspolisen. Listan visar sig vara värdefull, så värdefull att man kan mörda för den.

Jättespännande och skrivet med ett driv som nästan är helt omöjlig att lägga ifrån sig. Det är mycket tråkigt att inte få läsa mer, om Leo Junker. Men, man ska väl sluta när det är som bäst …

Sveas son 

av Lena Andersson


Bokförlaget Polaris, inbunden 2018

Svea och Sven Svensson föddes på Öland och efter femårig folkskola tjänade de som dräng och piga på varsin bondgård i trakten. När Svea var nitton och Sven tjugoett begav de sig till huvudstaden för att söka sig ett nytt liv. Svea gifter sig efter några år med Gunnar Johansson som driver ett mindre åkeri. På den tiden användes hästar och inte bilar. De fick två söner, varav lille Ture föddes klen och sjuklig och dog vid två års ålder. Ragnar däremot var frisk och stark. Det är Ragnar Johansson den här boken handlar om.

Ragnar växer upp i det svenska folkhemmet där man gör rätt för sig, håller vad man lovar och lär sig att det inte finns några genvägar till framgång. Ragnar är vad man kallar en rejäl karl. Ragnar utbildar sig till snickare. Han vidareutbildar sig och blir slöjdlärare. Han kommer att förbli herre i sin slöjdsal för resten av sitt liv. Ragnar gifter sig så småningom med Elisabet och får två barn: sonen Erik och dottern Elsa.

Ragnar tror på att alla måste ha ett mål och fokus. Han tycker om idrott och uppmuntrar sina barn att utöva någon form av sport. I Eriks fall cykelåkning och i Elsas skidåkning. Ragnars besvikelse är djup när Erik vid 19 års ålder förklarar att han inte vill cykla mer. När Olof Palme skjuts till döds i februari 1986 är Ragnar och Elsa på skidtävling i Umeå. Något år senare efter ett skidträningsläger i norra Dalarna förklarar Elsa att hon inte vill åka skidor mer. Ragnars liv rämnar.

Vi får också en liten inblick i mor Sveas liv. Svea som bakar och alltid har sju sorters kakor hemma i sina flerfärgade aluminiumburkar (tre som man satte ovanpå varandra). Hon ser när Vivo-butiken på hörnet slår igen och bli en Seven Eleven-affär och när tvättinrättningarna slår igen. Ja, ja, tänker Svea, alla har ju tvättmaskin hemma numera. Vilken häpnadsväckande utveckling denna kvinna har fått uppleva i 1900-talets Sverige.

På ett raljerande och ändå sakligt sätt skriver Lena Andersson hur det var att växa upp i folkhemmets Sverige. Hon skriver sin alldeles egna svenska historia. Alldeles strålande!

Silvervägen 

av Stina Jackson


Bonniers förlag, inbunden 2018

För tre år sedan försvann Lina. Under tre år åker Lelle runt under de ljusa sommarnätterna och letar efter sin dotter. Han har lovat sig själv att aldrig ge upp tanken på att hitta henne. För det var ju han, som såg henne sist, det var han som körde henne till busskuren när hon skulle ta bussen till sitt första sommarjobb. Han kör längs väg 95 som sträcker sig från Skellefteå till norska gränsen. Vägen kallas Silvervägen då man förr transporterade silvermalm från Nasafjäll till hamnar i Bottenviken. Hans sorg och letande blir maniskt.

Till byn kommer den tredje sommaren Meja med sin mamma Silje. Meja har vuxit upp under destruktiva förhållanden med Silje. Nu har Silje hittat Torbjörn på en dejtingsajt och ska börja ett nytt liv i Norrland långt från vin och tabletter. Lelle arbetar som lärare i skolan i byn, som heter Glimmerträsk. Meja är lika gammal som Lina var när hon försvann och Lelle känner ett ansvar när han ser att Meja inte mår så bra. Flytten till Norrland blev inte vad Silje och Meja tänkte sig. Meja bryter sig loss genom att flytta från Silje och Torbjörn när hon träffar en ung man vid namn Carl-Johan.

Så försvinner återigen en ung sjuttonårig flicka från en campingplats utanför Arvidsjaur.

Det här en debut och upplägget är väldigt bra. Trots detta blir historien tunn och inte lika spännande som jag förväntade mig. Kanske har jag helt enkelt läst för många spänningsromaner.

Den svavelgula himlen 

av Kjell Westö


Månpocket 2018

Historien börjar 1969 och sträcker sig fram till nutid och utspelar sig i Helsingfors. En ung pojkes föräldrar arrenderar ett torp på Ramslandet utanför Helsingfors. Utanför byns lantbutik möter han för första gången Alex Rabell och de bli vänner för livet. Familjen Rabell bor i det ståtliga huset Ramsvik. Han kommer att, varje sommar, vistas på Ramsvik dag och natt under uppväxtåren tillsammans med Alex och hans lillasyster Stella. Under höstarna och vintrarna umgås de i familjen Rabells våning inne i Helsingfors.  Han blir också förälskad i Stella och under åren som går lämnar han Stella och Stella lämnar honom. Genom decennier kretsar de kring varandra, de sårar varandra och återförenas gång på gång. De kan inte leva utan varandra men inte heller med varandra.

Familjen Rabell bär också på en hemlighet som till slut naturligtvis avslöjas.

Pojken, som jag tror heter Virtu, och Alex växer upp parallellt men med olika utgångslägen. De har också andra vänner som tangerar deras liv. Där finns Krister och Jan-Roger Johansson och Linda Vogt. Alla spelar roll i Virtus liv fast på olika sätt.

En helt underbart berättad historia. En bok med guldkant!

Tsarens dotter 

av Gill Paul


Originaltitel: The Secret Wife 

Louise Bäckelin Förlag, inbunden 2018

I London i april 2016 får Kitty Fisher ett brev från ett amerikanskt företag vid namn ”Inheritance Trackers” (översatt: Arvspårarna). Brevet innehåller bevis för att hon är den enda levande ättlingen efter en författare vid namn Dimitrij Jakovlevitj. Kitty blir lite misstänksam, men erinrar sig då att hennes mor-mor, Marta, faktiskt hette Jakovlevitj som ogift. Hon beslutar sig för att svara på brevet och får veta att arvet består av en mindre summa pengar samt ett hus vid Lake Akanabee i delstaten New York i USA. Tre månader senare reser hon brådstörtat till USA efter att ha råkat se ett SMS i sin mans telefon, där det avslöjas att han varit otrogen. Hon letar sig fram till huset som verkar ha varit övergivet sedan 1986 då Dimitrij sägs ha avlidit. Med hjälp av arvspengarna kastar hon sig in i en omfattande renovering av huset. Under en buske invid huset hittar hon en dag ett mycket vackert smycke med infattade stenar. Kitty uppsöker en guldsmed och får veta att smycket är tillverkat av en av mästarna hos Fabergé, Henrik Wigström. Hon bestämmer sig för att börja forska i Dimitrijs bakgrund.

I Ryssland, 1914, träffas Dimitrij Malama och tsar Nikolaj näst äldsta dotter, Tatjana, varandra och ljuv musik uppstår. De vill gifta sig och hade nog också gjort det om inte revolutionen stod för dörren samtidigt som kriget härjade i Europa.

Detta är till stora delar en historia om kärlek med hög sanningshalt. När arkiven till slut öppnades har man hittat brev som bekräftar att Dimitrij och Tatjana hyste starka känslor för varandra. Det har ju också trätt fram en del personer, som bl a har utgivit sig för att vara Anastasia. Men vi vet idag – med säkerhet – att hela tsarfamiljen avrättades den 17 juli 1918 i en källare i en fastighet i staden Jekaterinburg dit hela familjen deporterats.

En stark historia om Rysslands historia och Romanov-familjen men framför allt är det en gripande kärlekshistoria.

De vänsterhäntas förening 

av Håkan Nesser


Bonniers Förlag 2018

I en liten ort vid namn Oosterby bildar tre unga pojkar 1958 en förening. Det enda kriteriet för att bli invald, är att man är vänstervänt. Flera årtionden senare kallas samtliga medlemmar till en återträff på ett litet pensionat. Pensionatet brinner ner och de fyra medlemmarna, som kommit till återträffen brinner inne. Då, för tjugo år sedan, blev Van Veteren och Münster inkopplade och riktade misstankarna åt en femte medlem, som aldrig återfanns trots spaningar och internationella efterlysningar. År 2012 återfinns den efterspanade mannen nedgrävd och död nära det nerbrunna pensionatet. Återigen får Van Veteren – numera sedan många år tillbaka pensionerad – besöka Oosterby nu tillsammans med sin hustru, Ulrike.

Ungefär samtidigt finner någon en man med en yxa i huvudet vid ett gammalt fritidshus utanför Kymlinge i Sverige. Självklart blir Gunnar Barbarotti och Eva Backman inkopplade på fallet. Ledtrådarna pekar mot Maardam och Oosterby. Så träffas de till slut Van Veteren och Barbarotti. Och äntligen får de arbeta tillsammans och lösa detta olösta fall från 1991 och några till på vägen, så klart.

En läsfest av högsta kvalitet. En klurig historia. En Nesser-typisk berättelse och med en prosa där han som vanligt utnyttjar det svenska språket fullt ut. Ljuvligt!

Inland 

av Arne Dahl


Månpocket 2017

I uppföljaren till Utmarker får vi återigen följa Sam Berger och Molly Blom. De befinner sig i Norrland i november och det är kallt och massvis med snö. De har gått under jorden och varför de gjort det var för mig initialt mycket otydligt och förvirrande. Men så blir Sam kontaktad av sin gamla kollega Desiré Rosenkvist, allmänt kallad Deer. De får i uppdrag att gräva fram fakta i ett åtta år gammalt fall där mördaren erkänt och sitter fängslad. Deer säger dock att det framkommit uppgifter om att han är oskyldig. Och där börjar det. I ett rasande tempo sitter man bredvid Sam, Molly och Deer där de går från klarhet till klarhet.

Till slut levererar Arne Dahl, som alltid, en helt mästerligt spännande historia. Lite våldsamt kan man tycka men så spännande så man i princip till slut står upp och läser.

I efterordet kommenterar författaren bl a följande: ”Man kunde lita på Kerstin Holm, men vågar man lita på Molly Blom?” Till de som inte läst Arne Dahls tidigare böcker om A-gruppen så finns Kerstin Holm där. Och ja, henne kunde man lita på.

Sanningen om Audrey Wilde 

av Eve Chase


Originaltitel: The Vanishing of Audrey Wilde 

Printz Publishing, pocket 2018

Det är sommar 1959 och Margot och hennes tre systrar ska tillbringa sommaren hos sin faster och farbror på Applecote Manor. Deras kusin, Audrey, försvann för fem år sedan och återfanns aldrig. Huset som, för Margot och systrarna, alltid har varit somrarnas höjdpunkt har blivit förvandlat till en gravplats. Faster Sibyls hår har blivit kritvitt och hon är mager som ett skelett. Farbror Perry har blivit tjock som en padda. De har aldrig kommit över Audreys försvinnande. Hennes rum, som ingen får gå in i, ser likadant ut som den dagen hon försvann. Trots den tryckta stämningen i huset försöker flickorna göra det bästa av sin sommar. I grannhuset finns det två snygga killar som ivrigt uppvaktar den. Samtidigt känner Margot att hon måste få veta vad som egentligen hände Audrey och lägger pussel med det lilla hon vet.

Över femtio år senare är Jessie och Will på jakt efter ett hus på landet. Efter mycket sökande hittar de till slut Applecote Manor. Huset är i stort renoveringsbehov och har en kuslig historia och det går märkliga rykten om huset.

Upplägget i den här historien tyckte jag verkade spännande med ett ouppklarat försvinnande, lite romantik, familjerelationer och engelsk landsbygd. Men någonstans blev det platt fall. Visst är det lite spännande på slutet men jag blev ändå inte helt engagerad.

Jag ser dig 

av Clare Mackintosh


Originaltitel: I see you

Lind & Co, pocket 2018

En dag när Zoe Walker är på väg hem från sitt arbete i centrala London snappar hon åt sig tidningen London Gazette. Tidningen finns tillgänglig på alla tunnelbanestationer i London och motsvarar antagligen vår tidning Metro. Den sista sidan i London Gazette består av olika typer av annonser. Plötsligt får hon se ett foto av sig själv under rubriken ”kontaktannonser” där man hänvisas till en hemsida som heter ”findtheone.com”. Hemma i sin bostad visar hon bilden för sin sambo, Simon, och sina två barn, Justin och Katie. Alla tre är tveksamma till om det verkligen är Zoe på fotot men Zoe är säker. Nästa dag plockar hon upp tidningen igen och ser ett foto på en annan kvinna under samma rubrik. Den tredje dagen finns det ytterligare ett annat foto på en kvinna. En morgon när hon tittar på TV-nyheterna känner Zoe igen fotot på en kvinna som blivit mördad. Hon är säker på att den mördade kvinnan är en av dem hon sett i tidningen.

Hon kontaktar då polisen som öppnar en utredning. Det kommer att bli en kvinna vid namn Kelly Swift som tillsammans med chefen för Londons nordvästra mordgrupp, Nick Rampello, som tar sig an fallet.

Plötsligt har hela övervakningssystemet över Londons tunnelbanesystem hackats och nu startar en katt-och-råtta-lek där Zoe känner sig i det närmaste paranoid. Till slut vågar hon inte åka till jobbet.

Som pendlare i Londons enorma tunnelbanesystem väljer man – för att spara tid – alltid samma plats på perrongen, går in och sätter sig i samma vagn, tar samma utgång vid spärrarna och går alltid samma väg dit man ska. Man är lätt att övervaka.

Det här är andra boken jag läst av denna författare. Den är nervpirrande och spännande men håller inte riktigt samma klass som ”Jag lät dig gå”. Slutet är dock totalt oväntat och kanske är detta Clare Mackintosh signum.

Den tyska flickan 

av Armando Lucas Correa


Originaltitel: The German Girl

Louise Bäckelin förlag, pocket 2018

Den 12-åriga Hannah Rosenthal växer upp i ett mycket förmöget hem med sin mor, Alma och sin far, Max. På våren 1939 springer hon mest runt i Berlin med sin goda vän, Leo. Men snart är byggnaderna draperade med röd-vit-svarta flaggor och att vistas på Berlins gator är inte längre säkert. Hennes föräldrar börjar planera för flykt och köper utresetillstånd och inresevisum till Havanna. Hela hennes släkts klenoder och arvegods beslagtas och de beviljas att endast föra ut en mycket liten summa pengar ut ur Tyskland. I maj 1939 stiger de på båten i Hamburg, som ska ta dem och 937 andra passagerare till Havanna. Men när de närmar sig Kuba får de inte gå in i hamn och får ankra på redden. Slutligen beviljas ett fåtal inresa, däribland Hannah och hennes mor. Männen, däribland Hannas far och hennes goda vän, Leo, tvingas stanna på båten.

I New York 2014 får 12-åriga Anna Rosen ett paket från Havanna innehållande en massa foton som Anna och hennes mor inser måste vara foton på Annas fars släkt. En far som försvann innan hon föddes. Anna och hennes mor beslutar sig för att resa till Havanna och försöka ta reda på så mycket som möjligt om faderns bakgrund.

Utrensningen av judar innan och under andra världskriget är inget nytt och det har skrivits i massvis med böcker om just detta. Även gjorts filmer. Brutala och hemska händelser. Ämnet är för mig lite uttjatat även om just denna familjs öde är verklighetsbaserat. Det reste verkligen 937 förmögna judar till Havanna med lyxångaren M/S St. Louis. De judar som inte hade pengar kunde ju inte resa någonstans och hamnade ganska omgående i arbetsläger i Tyskland och Polen. Varför boken heter ”Den tyska flickan” får läsaren en förklaring till strax innan båten lämnade hamnen i Hamburg. Vi får följa två 12-åriga flickor och får händelserna berättade genom deras ögon och det är deras ord och uttryck som gör boken speciell.

Coffin Road 

av Peter May


Modernista, storpocket 2018

Halvt ihjälfrusen spolas en man upp på strand på ön Harris i Yttre Hebriderna. Han vet inte vem han är, hans minne är totalt borta. Han hittas av en kvinna som kallar honom Neal och som dessutom följer honom hem till hans bostad. Efter att han återfått sina krafter börjar han vända upp och ner på hela sitt hus på jakt efter något som kan berätta vem han är. Det enda han hittar är en gammal karta över en vandringsled som heter Coffin Road. Hans grannar utgörs av ett ungt par som kallar sig Sally och Jon Harrison. Ganska snart visar det sig också att Neal och Sally har en relation sedan en tid tillbaka. Huset han bor i har han hyrt i ett och halvt år och han sägs också skriva på en bok om en tragedi om tre fyrvaktare som försvann för 100 år sedan. Men Neal hittar inget manus till någon bok och fortsätter sina efterforskningar. Han åker ut med sin båt till klippan där fyrvaktarna försvann och finner där en död man inne i ett kapell. Han flyr från ön i panik. Kan det vara han som har dödat mannen? Till slut bestämmer han sig för att följa Coffin Road och tillsammans med Sally hittar han utmed vägen en samling övergivna bikupor.

Samtidigt sitter unga Karen Flemming i sitt flickrum i Edinburgh och saknar sin far som sägs har tagit sitt liv för två år sedan. Fadern försvann under en seglingstur och återfanns aldrig. Karen kan helt enkelt inte förstå hur fadern, Tom Flemming, kunnat välja bort henne och sitt eget liv. Efter att ha läst faderns avskedsbrev bestämmer sig Karen för att försöka leta efter sin far på egen hand.

Kriminalinspektör George Cann blir inkopplad på mordet på mannen i kapellet. Spaningarna som polisen gör leder till slut fram till Neal Maclean. Han bestämmer sig till slut för att berätta hela sin historia, vilken George Cann helt enkelt inte kan tro på. För vem skulle göra det?

Jag fick upp ögonen för Peter May när jag läste Lewis-trilogin. Han berättar sina historier med otroliga naturbeskrivningar. Man kan faktiskt nästan se och höra naturens krafter som råder på öarna i Yttre Hebriderna.

En mycket skickligt ihopsatt historia där man inte förstår hur det ligger till förrän alldeles i slutet.

Krokas 

av Elin Olofsson


Månpocket 2018

I september 1949 tar Ulrike Hartman tåget från Malmö till Krokom i Jämtland. I bagaget har hon ett antal brev som hon fått av sin pojkväns mor i Tyskland. Ulis pojkvän, Hansi Becker, deserterade under kriget och Uli har fått beskedet att han är avliden. Breven är skrivna av en Elsa Pettersson boende i Krokom. Uli känner sig tvungen att försöka ta reda på vad som egentligen hände Hansi.

Samtidigt står Elsa Pettersson bakom disken i lanthandeln i Krokom och känner sig tyngd av bekymmer och sin väl bevarade hemlighet. I Krokom söker Uli upp Elsa och en oväntad vänskap börjar så sakta uppstå emellan dem.

Krokas är en stillsamt berättad historia om två unga kvinnor i efterkrigstidens Sverige. I ett Sverige där det inte alltid var okej att vara tysk. Det är också den andra boken jag läst av denna författare. Den här boken berörde mig inte lika starkt som ”Gånglåt”.

Lykttändaren 

av Pontus Ljunghill


Månpocket 2017

En vecka efter Midsommarafton 1923 hittas en ung kvinna ihjälslagen i sin lägenhet på Tegnérgatan i Stockholm. Hon heter Julia Ekengren. Unge kriminalpolisen John Stierna är den som kommer först till platsen. Nu inleds en polisutredning som leds av kommissarie Verner Lydman och tillsammans med Stierna påbörjar de att lägga ett svårt pussel för att kunna lösa fallet. Stierna inser ganska omgående att de måste gå tillbaka i tiden för att bilda sig en uppfattning om vem Julia Ekengren var. Till slut framträder ett tragiskt livsöde som slutligen leder dem fram till upplösningen.

Lykttändaren skildrar ett svunnet Stockholm där Klara kvarteren fortfarande finns kvar. Ett Stockholm där villastäderna börjar ta form och där inte alla kan studera vidare i brist på pengar.

Bra, mycket bra!

Små stora saker 

av Jodi Picoult


Originaltitel: Small Great Things

LB-Förlag, inbunden 2018

Ruth Jefferson är barnmorska med tjugo års erfarenhet i yrket. Hon gick sin utbildning på Yale. Ruth är född i Harlem. Hon är svart. En dag kommer det in ett ungt par som får en son. Brit och Turk tillhör en vit-makt-organisation som inte vill att en afroamerikan ska vårda deras nyblivna son. Ruth blir lite upprörd men låter det sedan bero. Tre dagar senare genomför barnläkaren en omskärelse på pojken. Olyckliga omständigheter gör att Ruth tvingas täcka upp för en kollega vid eftervården och pojken får andningsproblem som slutar med att pojken dör. Förblindad av sorg och hat polisanmäler föräldrarna Ruth för mord. Hon fråntas sin sjuksköterskelegitimation och stängs av från sitt arbete.

Vi får följa hela rättsprocessen genom de inblandades ögon. Ruth, som kämpat som ensamstående mor till sin son och som i hela sitt liv levt i den ”vita” världen som svart. Kennedy, som är vit och som offentlig försvarare får rättsfallet på sitt bord. Turk och Brit som sedan barnsben fostrats som vit makt-anhängare.

Här beskriver författaren den otäcka, utbredda och för många vita betraktare helt osynliga vardagsrasismen. Det är bara den som blir utsatt som känner kränkningen, förnedringen och smärtan.  Som att den vita passageraren på bussen flyttar lite på sig om du som svart sätter dig bredvid. Som att du som svart tvingas visa kvitton och varor utanför butiken där du varit och handlat. Visst finns det beskrivet en och annan protestdemonstration men det är den dolda rasismen som griper mig i hjärtat.

En fantastisk bok och tankeställare som kommer att följa med mig länge. Mitt betyg på boken blir sex stjärnor av fem möjliga vilket beskriver hur tagen jag blev av den.

Stora små lögner 

av Liane Moriarty


Originaltitel: Big Littles Lies

Månpocket 2017

Historien börjar på Madelines födelsedag. Hon fyller fyrtio och råkar vricka sin fot. Madeline är gift med Ed, har två barn med honom, men har också en dotter från ett tidigare förhållande. Jane kommer till Madelines undsättning när hon ligger där på trottoaren med en ömmande och svullen fot. Båda är på väg till barnens introduktionsdag på förskolan. Jane är en ung ensamstående mor till en son. En incident vid introduktionen sätter igång en kedja av otrevliga händelser. Madeline är god vän med Celeste, somär gift med Perry och har två tvillingpojkar. Hon är sagolikt vacker, Perry är framgångsrik företagare och de bor i ett stort och vackert hus precis vid stranden i en liten stad utanför Sidney.

Alla tre har hemligheter, som ingen av dem vill ska komma fram. Till slut händer en olycka eller kanske ett mord?

Det här är en historia om exmän och nya fruar, bonusbarn och skandaler. Skandaler och skvaller som växer sig starka från egentligen inget alls. Precis som det är det på en liten ort.

Liane Moriarty har skrivet en underhållande roman med humor, men också med en svart underton. Strålande!

Hon som inte vet 

av Karen Cleveland


Originaltitel: Need to Know

Norstedts Förlag, inbunden, 2018

Vivian Miller arbetar på CIA i Washington som analytiker på enheten för kontraspionage. Hennes område är Ryssland och uppgiften hon arbetar med är att kartlägga vilande ryska agenter, som lever under täckmantel i USA. En dag lyckas hon hitta en mapp som är märkt ”Vänner”. Mappen innehåller foton på fem personer. När Vivian öppnar foto nr tre, finner hon ett foto på sin man.

Hon har arbetat hårt för att befinna sig där hon är idag och hon har svurit eden att till alla pris försvara sitt land mot fiender. Hela hennes liv vänds upp och ner. Vem är hennes man, Matt? Hon ställs inför ett dilemma som hon inte kan hantera. Vad är viktigast? Hennes familj eller hennes land?

På omslaget till boken finns en notis skriven av John Grisham som lyder: ”Efter att ha läst det första kapitlet kommer du inte att kunna lägga ifrån dig boken”. Så sant! Detta är en blandvändare som jag inte läst på länge. Skulle inte förvåna mig om Hollywood nappar på den här och gör film. Makalöst spännande skrivet med puls och tempo.

Vargattack 

av Lars Berge


Albert Bonniers Förlag 2018, inbunden

Det måste vara tusentals människor i Sverige, som liksom jag, har besökt något av varg-hägnen på Kolmården. Kanske är det lika många som har undrat hur det gick till när Karolina, en av de mest rutinerade vargskötarna blev attackerad av vargarna i SÖKA-hägnet. Söndagen den 17 juni 2012 gick Karolina in i hägnet ensam. Ensam utan kommunikationsradio eller någon form av tillhygge.  Ett hägn bestående av åtta unga hanar i tre-årsåldern. Åtta vuxna varghanar är den mest onaturliga vargflockskonstellation som kan tänkas. De personer som hittade på projektet ”Närkontakt varg” kan inte ha läst på ordentligt.

Allt eftersom jag läser kan jag inte låta bli att hänföras av dessa människors okunskap. Det hjälper verkligen inte att tro att man kan socialisera en varg även om man ”nappat” dem från valp-stadiet. Det händer något vid könsmognaden. Då förvandlas vargvalpen till vuxen varg, vars enda uppgift i livet är att skaffa föda, reproducera sig och hävda sin plats i flocken. I det vilda är det ju så att om någon blir utesluten och mobbad kan denna individ fly och bilda sig ett eget liv någon annanstans. I ett hägn går inte det.

Lars Berge har gjort en fantastisk research och kanske tillhör han den i Sverige som kan mest om varg just nu.

Jag är inte heller så säker på om jag skulle gått in i varg-hägnet i juli 2010, ganska exakt två år innan olyckan, om jag vetat vad jag vet idag efter att ha läst denna bok. Vi kan ju naturligtvis inte till 100 % veta säkert vad som hände eftersom det inte finns några andra vittnen än vargarna själva. Men en sak vet jag i alla fall. Kunskap är makt och genom att använda kunskapen om vargens personlighet hade Karolina ännu varit vid liv.

Det förlorade barnet 

av Elena Ferrante


Originaltitel: Storia della bambina perduta 

Norstedts förlag, inbunden 2017

Den förra (tredje) boken slutar med att Elena äntligen beslutar sig för att lämna Pietro för sin ungdomskärlek Nino. Det är i slutet på 1970-talet och Elena börjar göra sig ett namn. Hon väljer att lämna Florens och flytta tillbaka till Neapel med Nino. Men livet i Neapel med Nino blir inte vad hon hoppats på. Hon tvekar också att kontakta Lila, som numera är framgångsrik företagare inom data-branschen. Elena reser runt i hela Europa för att göra PR för sina böcker och tvingas lämna sina båda döttrar allt oftare hos sina f d svärföräldrar. Till slut tar hon ändå kontakt med Lila och vänskapen får nytt liv när de upptäcker att de båda är gravida. Lila verkar ha kommit till ro med Enzo och sitt liv, men gör hela tiden antydningar om Nino som gör Elena illa till mods. Elena föder sin dotter, Imma, ca tre veckor innan Lila får sin dotter, Tina.

Relationen med Nino tar ett dramatiskt slut när Elena gör en upptäckt, som gör det omöjligt för henne att stanna hos Nino. Det tar henne flera år att känslomässigt göra sig fri och Lila finns där för henne och döttrarna hela tiden.

Men så händer en mycket tragisk händelse och Lila blir återigen destruktiv och elak. Till slut orkar inte Elena mer och flyttar tillsammans med sina döttrar till Genua. Hon är nu i 60-årsåldern och Dede och Elsa bor inte längre hemma. Elenas karriär börjar ta slut då hon bestämmer sig för att skriva en sista bok, som hon kallar ”En vänskap” där hon skriver om hennes och Lilas relation – något som hon lovat Lila att aldrig göra. Boken blir en succé och Elenas karriär får ett uppsving. Men Lila försvinner och Elena återser henne aldrig igen.

Detta är den bästa av dessa fyra böcker om Elena och Lila. Efter fyra böcker känner jag dem nu. Synd att de inte kunde träffas och prata ut. Lila valde att inte göra det.

Min syster 

av Michelle Adams


Originaltitel: My Sister

Lind & Co, inbunden 2018

Irini Harringford har i hela sitt liv undrat över varför hon vid tre års ålder lämnandes bort för att växa upp hos sin faster. Hennes föräldrar lämnade bort henne och lät hennes storasyster, Elle, stanna.

När så en dag Elle ringer upp och meddelar att deras mor har gått bort, känner sig Irini tvingad att återvända till Skottland för att närvara vid begravningen. Men återföreningen blir inte det Irini hoppats på. Elle uppträder aggressivt och näst intill psykotiskt och Irini känner sig näst intill rädd för henne. Men det är inte bara Irini som känner så – även fadern verkar helt styrd av Elles temperamentssvängningar och det samtal Irini hade hoppats på med fadern sker aldrig. Svaret på frågan som gnager verkar inte Irini få svar på annat än att försöka ta kontakt med den lilla byns invånare. Sakta börjar Irini förstå och gåtans svar är långt mer komplicerad och hemlighetsfylld än hon någonsin kunnat ana.

Det här en berättelse om mörka familjehemligheter och en splittrad familj med dysfunktionella drag. Mycket spännande och med en mycket oväntad upplösning.

Intrigo

av Håkan Nesser 


Bonniers Förlag, inbunden, 2018

Denna bok består av fem kortromaner:

Tom, Rein, Kära Agnes, Ormblomman från Samaria och All information i fallet.

Alla berättelserna utspelar sig i den fiktiva stad som Nesser använder sig av i många av sina böcker.

Huvuddragen i berättelserna är hämnd, skuld, hemligheter och andra typer av intriger. Som alltid är Nesser en mästare på att använda det svenska språket fullt ut och det är en fröjd att läsa den vackra svenska, som inte så många svenska författare i dag använder sig av. Tre av kortromanerna ligger även till grund för tre filmer som Daniel Alfredsson har regisserat. Håkan Nesser har, vid en intervju jag såg tidigare under våren, sagt att han tyckte filmerna var bättre än hans berättelser. Jag undrar hur detta är möjligt.

När livet börjar om 

av Lucy Dillon


Originaltitel: One Small Act of Kindness

Bonnier Pocket 2017

Libby och Jason har lämnat sitt flashiga liv i London för att hjälpa Jasons mor, Margret, efter att fadern, Donald, hastigt avlidit. Margret och Donald drev ett litet hotell på den engelska landsbygden och Libby och Jason tänker starta om sina liv. De börjar med att renovera upp det slitna och omoderna hotellet. Men renoveringen blir dyrare än de tänkt sig. Pengarna, som de fick för husförsäljningen i London och som skulle ha utgjort en buffert visar sig inte räcka till. Samtidigt inträffar en olycka alldeles utanför hotellet en dag. En ung kvinna blir påkörd. Hon skadas dock fysiskt bara lindrigt, men hjärnskakningen hon ådragit sig har gett henne minnesförlust.  Libby är den som kommer först till olycksplatsen och erbjuder den okända kvinnan att återhämta sig på hotellet. Minnet kommer sakta åter till den skadade kvinnan, som visar sig heta Alice.

Vi får följa Alice när hon sakta i fragment återfår sitt minne och får sitt liv tillbaka. Libby och Jason brottas med sina ekonomiska bekymmer, som blir en ständig grogrund till gräl.

Att läsa Lucy Dillon är en lisa för själen. Hon måste vara den klart lysande stjärnan på ”feel-good”-böckernas himmel. Det är inte någon stor litterär upplevelse, men man blir varm i hjärtat av att läsa hennes böcker. Underhållande och romantisk utan någon dramatik. En härlig bokupplevelse i hängmattan och på stranden.

Hetta

av Jane Harper 


Originaltitel: The Dry

Månpocket 2017

Den lilla staden Kiewarra i södra Australien har drabbats av svår torka. Meteorologerna kallar det El Nino. De som brukar jorden har blivit desperata. Solen skiner obarmhärtigt, bönderna måste avliva sina avmagrade djur och missnöjet och frustrationen växer överallt. Plötsligt drabbas den lilla orten av en oerhörd tragedi när Luke Hadler plockar fram sitt gevär och skjuter ihjäl sin fru Karen, sin sexårige son Billy, kör sedan ut till en undangömd plats i bushen och skjuter ihjäl sig själv.

Lukes bästa barndomsvän Aaron Falk, som numera jobbar som federal poliskommissarie i Melbourne, åker hem till Kawarra för att övervara begravningen. Det råder en hätsk stämning bland ortsinvånarna, där man idiotförklarar Luke som kunde göra något så brutalt. Kawarras polischef, Raco, vill ändå starta en utredning om händelsen. Han tycker det är för många saker som inte stämmer. Aaron Falk tar ut några extra lediga dagar för att hjälpa honom. Men ungdomens stora hemlighet som han haft med Luke börjar komma ifatt honom. Vad hände egentligen med Ellie för tjugo år sedan? Trycket från allmänheten blev då så starkt att Aaron och hans far fick flytta därifrån.

Tillsammans börjar Aaron och Raco gräva och hittar hemligheter som har varit väl bevarade. Någon vill definitivt att Aaron lämnar staden och det för gott.

Detta var en bladvändare som jag sträckläste. Man kan riktigt känna hur hänsynslös solen och torkan är och hur detta kan driva en människa till hemska handlingar p g a vatten- och inkomstbrist.

Swede Hollow 

av Ola Larsmo


Bonnier Pocket 2017

Det handlar om familjen Klar, Gustaf och Anna samt barnen Elisabeth och Ellen samt lille Carl, som utvandrade till Amerika 1897. En något annorlunda ”utvandrarhistoria”. Efter att ha prövat New York som första anhalt efter ankomsten till USA, hamnar de till slut i S:t Paul i Minnesota. Tillsammans med svenskar, italienare och irländare kommer de att bo i ”Dalen”, allmänt kallad ”Swede Hollow”. Det är svårt att få fast arbete för Gustaf utan han får tillsammans med andra invandrare ta dagsverken. Oftast är det vid järnvägen.

För Anna måste dagarna varit långa och enahanda. Flickorna börjar skolan i S:t Paul och lär sig snabbt engelska. Gustaf som arbetar lär sig också det nya språket snabbt. Anna blir isolerad i ”Dalen”. Under alla år, fram till sin död, lär sig aldrig Anna det nya landets språk. Elisabeth och Ellen undviker helst att berätta var de bor, eftersom ”Dalen” anses som stadens slum.

Ola Larsmo har skrivit en stark berättelse om folkvandring och svensk utvandrarhistoria. Det krävdes säkerligen en omfattande research. Idag finns inget av det som en gång var Swede Hollow kvar. Men svenskättlingarna finns så klart kvar. Skulle inte tro att det är särskilt många som talar svenska.

1793 

av Niklas Natt och Dag


Bokförlaget Forum, inbunden 2017

Året 1793 har kung Gustav III varit död lite över ett år. Kronprinsen är omyndig och alla krigen har gjort Sverige till ett mycket fattigt land.

På hösten hittas en stympad kropp i sjön Fatburen på Södermalm. Fatburen är en igenslammad sjö där hela kåkstaden tömmer sina sopor och avträden. Cecil Winge får i uppdrag av poliskammaren att försöka finna ut vem den döde är och hur den hamnat där. Till sin hjälp tar han Mickel Cardell.

Det här är ett stycke svensk historia skriven på en utsökt prosa. Författaren beskriver målande hur skitigt Stockholm är 1793. Hur undermåligt människor bor och hur näringsfattigt folk äter. Man kan faktiskt riktigt känna hur fruktansvärt illa det luktar. Inte bara om omgivningarna utan också om människorna. De duschar verkligen inte varje dag, knappast tvättar de sig heller. Tandläkare finns väl inte ens. Men sprit – det dricker dom. Oj, vad spriten flödar!! Inte undra på att folk dog som flugor i undernäring, leverskador och TBC.

En, i alla avseende, praktfull berättelse som slår ett stort hål mot den idealiserade bilden av svenskt 1700-tal. Makalöst bra! Det kunde dock varit bilagt en liten ordlista på slutet. Författaren använder många gamla ord och uttryck, men sitter man med Google i närheten så löste sig det också.

Aldrig mer 

av Sara Larsson


Norstedts Förlag 2018, inbunden

Andreea växer upp under mycket fattiga förhållanden i Rumänien. När hon är 16 år blir hon lovad ett servitris-arbete i Madrid. Men i själva verket har hon blivit såld för att genom prostitution betala sin skuld. För alla prostituerade har blivit sålda av sin man, pojkvän eller annan nära släkting och flickorna är tvungna att sälja sina kroppar för att betala av sina skulder och därigenom bli fria. Dom blir aldrig fria. Omständigheter resulterar i att hon till slut hamnar i Stockholm.

Patrik arbetar på en mottagning där man erbjuder samtalsterapi för sexmissbrukare. Han arbetar också ute på fältet tillsammans med polisen. En kväll grips en svensk man för att ha plockat upp en ung flicka på Malmskillnadsgatan. Han heter Johan Lundin och nekar till brottet, men vill inte heller berätta vad han gjorde på Malmskillnadsgatan just den kvällen. Han släpps i brist på bevis. Någonting i hans berättelse berör Patrik och han börjar tro att Johan talar sanning.

Ted är gift och har två söner. Han har under många år köpt sex under sina resor i tjänsten i Stockholm. En dag får han ett lila brev. Det visar sig att någon vet att han går till prostituerade kvinnor. Till slut bestämmer sig Ted för att besöka Patrik på hans mottagning och får genom en händelse veta att fler män har fått liknande brev.

Samtidigt blir Patrik kontaktad av Johan Lundins ex-fru som berättar att Johan är försvunnen. Patrik bestämmer sig för att resa till Bukarest för att om möjligt försöka hitta Johan. Där får han veta att Andreea fått hjälp med att fly. Mannen som hjälpte henne var en svensk man. Det visar sig senare att även Andreea är försvunnen.

En fruktansvärd historia om människohandel och ett nätverk som tjänar stora pengar på dessa unga kvinnor som alla är barn när dom säljs. Tänkvärt och skakande!

Dagar av ensamhet 

av Elena Ferrante


Orginaltitel: I giorni dell’abbandono 

Norstedts förlag, inbunden, 2017

Olga och Mario har varit gifta i femton år. De har två barn. En dag i april, efter lunch, säger Mario att har för avsikt att lämna henne. Därpå reser han sig från bordet och går ut ur deras gemensamma hem och stänger tyst dörren efter sig. Vid diskbänken står Olga förstenad. Hon är 38 år. Hon känner att hon gett hela sitt liv åt denne man, som tagit henne för given. Hon har under femton år bortsett från sina egna behov för att stödja och finnas till för Mario i hans karriär. Sorgen över att ha blivit övergiven gör henne först apatisk, sen bitter och till sist fruktansvärt arg. Hon blir näst intill sjukligt fixerad vid sina fantasier om Mario och hans nya kvinna.

Vi får följa Olga genom alla dessa faser. Det är sorgligt och beklämmande.

Jag kan tycka att det är underligt att inte Mario vill ta med sig någonting från deras gemensamma liv. Han bara går ut ur lägenheten och försvinner. Jag kan också tycka att det är underligt att han inte heller verkar vilja umgås mer med sina barn. Men kanske det är så i Italien. Barn och hem är kvinnans område.

Till slut börjar i alla fall sorgen och saknaden lägga sig och när boken avslutas känns som om Olga är på väg ut i världen igen. Hon börjar återgå jämvikten och kan hitta en egen roll i sitt liv.

Där Satan har sin tron 

av Unni Lindell


Originaltitel: Jeg vet hvor du bor

Pocket, Pocketförlaget 2017

Kriminalinspektör Marian Dahle har varit sjukskriven en längre tid. (Det är efter den förra boken – Brudkistan –  avslutande upplösning). Hennes kroppsliga skador har läkt. Brännskadan i form av ett ärr på ena kinden är det enda som är kvar, men hon känner sig inte psykiskt i balans. När hennes chef, Cato Isaksson, kontaktar henne och frågar om hon kan tänka sig att återgå, så sakta, till arbetet genom att arbeta med ett ”cold case” svarar Marian, ja. Det handlar om ett femton år gammalt försvinnande av en liten sexårig flicka.

Samtidigt försvinner en ung man spårlöst och två andra män hittas svårt misshandlade och döda. När Marian hittar kopplingar mellan försvinnandet och de mördade männen, och sitt ”cold case fall”, väljer hon att behålla det för sig själv. Dessutom upptäcker hon att någon varit inne i hennes lägenhet.

Jag har läst många böcker av Unni Lindell och alla är psykologiska spänningsromaner där man inte får upplösningen, förrän på de sista sidorna.

Eleanor Oliphant
mår alldeles utmärkt 

av Gail Honeyman


Originaltitel: Eleanor Oliphant is completely fine 

Lind & Co, inbunden 2017

Eleanor Oliphant bor i Glasgow. Hon lever ensam. Hon arbetar som ekonomiassistent på kontor. Hon går till jobbet varje dag och hon intalar sig själv att hon mår utmärkt. Hon saknar inget i sitt välplanerade liv. Hon går aldrig ut, fast en och annan gång blir hon tvungen att genomlida någon företagsfest. Alla sådana tilldragelser tycker Eleanor är pinsamma. Alla människor är idioter. Hennes arbetskamrater tycker hon är konstig och udda och det bryr sig inte Eleanor om. Hon vet att hon är udda.

Sakta förstår man, allt eftersom historien fortskrider, att Eleanor har överlevt ett trauma. Hon har överlevt, men har aldrig lärt sig att leva. Hon intalar sig att hon mår allra bäst själv.

Så en dag, på jobbet, går hennes dator sönder, och hon blir tvungen att tillkalla It-teknikern på företaget. Han heter Raymond. Han innehar alla dåliga egenskaper någon kan ha tycker Eleanor. När han envisas med att de ska äta lunch en gång i veckan går Eleanor med på det. Så sker ett antal händelser, som gör att hon plötsligt upplever gemenskap och värme från andra människor som hon aldrig upplevt.

På ett osentimentalt sätt får man sig berättat en ohygglig historia. Ett trauma som Eleanor har intalat sig inte har hänt.

När boken avslutas är jag säker på att Eleanor är på rätt väg. Ensam är aldrig stark.

Gänget 

av Katarina Wennstam


Bonnier Pocket 2018

Basim, Pierre, Hugo, Farshad och Jerker växer upp i ett område vid Danvikstull i Stockholm. Idag är de vuxna män med karriärer, fruar och barn. Men, för tre år sedan valde en av dem att ta sitt liv. Så nu är de bara fyra.  För att hålla kontakten spelar de numera innebandy då och då. Men så blir en av dem dödad, mördad och Mats Hjörne och Charlotta Lugn står inför en komplicerad mordutredning. Advokat Shirin Nouri utses som juridiskt ombud till den mördade mannens fru. Samtidigt svartmålas Shirin på en rasistisk nyhetssajt. Ju mer Hjörne och Lugn gräver i gängets bakgrund står det snart klart att någonting hände uppe på berget för snart tjugo år sedan.

Den här berättelsen påminner väldigt mycket om Sara Larssons debutroman ”Den första lögnen”. Den utkom 2015 och böckerna är snubblande nära varandra i händelseförloppet. Wennstam lägger till en och annan händelse men i det stora hela är böckerna identiska. Har man inte läst ”Den första lögnen” är det här mycket bra. Men, jag har ju gjort det. Så därför imponerar detta inte på mig. Katarina Wennstam är en duktig författare så jag förstår inte att varför hon skulle behöva kopiera en historia som redan är skriven.

Lätta ditt hjärta 

av Karin Wahlberg


Wahlström & Widstrand, inbunden 2018

Detta är den tredje boken om Lasarettet, som utspelar sig i en mindre stad på 1950-talet.

Den första boken, ”Än finns det hopp” börjar 1953 och det härjar en polioepidemi i Sverige.
Den andra boken, ”Livet går vidare” börjar 1954.
Nu har vi hunnit fram till slutet av 1955 och början på 1956.

Stina och Ella-Kristin är klara med sina respektive sjuksköterskeutbildningar. Stina har flyttat hem till Stockholm och fått en barnmorsketjänst på Allmänna BB. Ella-Kristin har fått arbete som akutsköterska på Olycksfall. Avdelningssköterska Greta Åkerlund på Epidemi-avdelningen har problem med personalbrist. Där arbetar också Carl som är gift med Ella-Kristin. Biträdande kirurgöverläkare Egon Brandh fick inte överläkartjänsten och känner sig åsidosatt. Hans vackra hustru, Nancy, försöker hitta något annat att göra än bara vara hemmafru och mamma. Hennes dotter, Kristina, har en bästa vän som heter Marianne. Lilla Marianne är rädd och orolig för sin sjuka mamma, Sonja. Nancy och Sonja är mycket goda vänner. Under 1 ½ år följer vi dessa personer i både glädje och sorg.

Är man född och uppvuxen på 50-talet så känner man igen sig i så mycket. Karin Wahlberg skildrar vardagen på 1950-talet realistiskt och tidstypiskt. Jag arbetade inte på lasarett men jag kommer så väl ihåg vad som serverades till middag och vilka kläder min mamma och hennes väninnor hade på sig, men också vad som var passande och inte. Handlingen avslutas i maj 1957. Jag skulle vilja följa de här människorna ytterligare några år, så jag hoppas inte Karin Wahlberg nöjer sig med tre böcker.

Oanade konsekvenser 

av Elizabeth George


Originaltitel: A Banquet of Consequences

Månpocket 2017

Ungefär tre år innan denna berättelses nutid, kastar sig en ung man, vid namn William Goldacres, utför en klippa i Dorset och tar därmed sig liv. Hans självmord försätter hans mor och bror i en sorg och saknad, som inte verkar helt normalt. Modern som heter Caroline Goldacres arbetar som assistent för en känd feminist och författare vid namn Clare Abott. Under en föreläsningsturné i Cambridge hittas Clare död på sitt hotellrum. Det visar sig att Clare dött av ett hjärtflimmer som orsakat en infarkt. Hennes förläggare, Rory Statham och Barbara Havers har några veckor innan Clares död träffats vid en föreläsning. Nu tar Rory kontakt med Barbara för att få till stånd en andra obduktion av Clare och det visar sig att Rorys misstankar var rätt. Clare Abott blev giftmördad.

Efter begravningen beger sig Rory hem och när Barbara kommer till hennes lägenhet för ett möte hittar hon Rory döende på golvet. Hon har blivit utsatt för ett förgiftningsförsök och det visar sig vara samma typ av gift som dödade Clare.

Thomas Lynley skickar Barbara och Winston Nkata till Shaftesbury, där Clare och Caroline Goldacres bor. När de börjar gräva bland Clares anteckningar och dator finner de en massa väl bevarade hemligheter, lögner och svek av fasansfull natur.

Elizabeth George är en mästare på att bygga berättelser. Hon lyckas också på ett skickligt sätt beskriva Lynleys känsloliv och Havers avsaknad av dito. ”Pappas lilla flicka” utkom 1988 och jag har, genom åren, läst många böcker om dessa två ”parhästar” på New Scotland Yard. Trots att 30 år har gått har varken Lynley eller Havers åldrats. De är ”forever young” helt enkelt. Trots detta är det en läsupplevelse utöver det vanliga när man öppnar en ny bok av Elizabeth George.

Vegetarianen 

av Han Kang


Originaltitel: The Vegatarian

Natur & Kultur, pocket 2016

Handlingen utspelar sig i Sydkorea. Yeong-Hye lever tillbakadraget i ett kärlekslöst och slentrianmässigt äktenskap. En dag beslutar hon sig för att bli vegetarian. Detta upprör hela hennes familj och framför allt hennes make, som ser ett liv framför sig utan att få möjligheten att äta kött. Där någonstans börjar hela berättelsen spåra ur. Yeong-Hye börjar svälta sig själv – hon slutar helt och hållet att äta.

Den här boken fick Man Booker-priset 2016. Kanske vill författaren förmedla något. Jag hade väldigt svårt att finna någon som helst glädje i att läsa om en kvinna, som försöker att svälta sig till döds. Möjligen är jag inte tillräckligt konstnärlig? Boken är skriven på fin prosa och lättläst. Men boken var inget för mig.

Bakom stängda dörrar 

av B.A. Paris


originaltitel: Behind Closed Doors

Jentas A/S 2017, inbunden

Jack Angel är snygg, charmig och intagande person. Han är dessutom framgångsrik advokat. Hans hustru Grace är den perfekta hustrun som valt av sluta sitt arbete för att ta hand om deras perfekta hem. Ingen bjuder på så trevliga och välkomponerade middagar som Grace och Jake. De bor i en mindre ort utanför London. De umgås med Jacks vänner som dessutom är en av hans kollegor på en välkänd advokatbyrå i London. Fruarna skulle väldigt gärna vilja lära känna Grace lite bättre. Det visar sig dock vara svårt, för Grace är aldrig ensam, Jack är alltid med.

Varför har inte Grace en egen mobiltelefon? Varför har hon inte någon egen e-mail-adress? Och hur kan hon vara så slank när hon lagar sådan fantastisk god mat?

Det här är psykologisk spänningsroman när den är som bäst. Det går inte att sluta läsa, trots att hela historien är osannolik. Det här kan väl inte hända i verkliga livet, eller?

Till min allra bästa vän 

av Maria Hamberg


Pocket, Pocketförlaget 2017

Kristina växer upp i en liten ort i Ångermanland på 1960-talet. Året hon ska fylla arton får hennes mamma ett brev. Brevet kommer från moderns väninna, Helena, som bor i London. Helena föreslår att Kristina ska komma till London och jobba i familj som au-pair. Efter mycket bråk med fadern kan hon slutligen åka. Hon åker färja från Göteborg till Harwich och sedan tåg till Liverpool Street Station i London.  Där möter Mrs Norton henne. Tyvärr blir inte livet som familjen Nortons au pair det liv hon hoppats på. Hon känner sig ensam och tillbringar sin fritid på sitt rum, där hon tröstar sig med chips och godis. Men så en dag möter hon Anabell. Hon kommer Wales och är också barnflicka i samma hus som Kristina bor. De blir vänner. När de skiljs åt i augusti 1973 vet de inte vad livet har i beredskap åt dem. Men deras vänskap består.

Kristina återvänder hem till Sverige och försöker skapa sig ett liv. Hon gifter sig med Bernt och får två barn. Anabell får stipendium och börjar studera biologi. Till slut hamnar Anabell med man, barn och välbetalt arbete i Frankrike. Kristina och Bernt flyttar till Stockholm. Trots att de lever så skilda och olika liv har de kontakt genom brev och telefon.

Den här boken sträckläste jag. Jag var själv i London som au-pair. Jag hade större tur än Kristina. Hon hade otur som hamnade hos familjen Norton. Jag hade tur som kom till familjen Gold. Maria Hamberg beskriver Kristinas hemlängtan så levande. Precis så kände jag julen 1969.

Denna bok får högsta betyg av mig. Mycket bra!

Öga för öga, tand för tand 

av Mats Ahlstedt


Bokfabriken, pocket 2017

En dag när Ella Werner kommer hem från sitt arbete ligger det ett anonymt brev på hennes hallmatta. Meddelandet lyder: ”Jag vet vem som gjorde det./L”. Ella Werner, som arbetar som profilerare vid Göteborgspolisen känner bara en, vars förnamn börjar på L och det är hennes f d man som förolyckades i en bilolycka tio år tidigare. Bara någon dag efter det hon fått brevet inträffar ett bombdåd och en till synes helt vanlig människa får sätta livet till. Snart får även en andra person sätta livet till på samma sätt. Det tredje mordet gör att polisen misstänker terrordåd.

Men Ella tror något annat. Hur hon än försöker övertyga sina kollegor om att dessa brott inte kan hänföras till IS lyckas hon inte få med sig någon. Hon börjar på egen hand gräva i en gammal rättegång, där hennes döda man hade en viktig och stor roll.

Detta är den nionde boken jag läst av Mats Ahlstedt och den är definitivt den bästa. Tempot är högt och spännande. Kriminalunderhållning – när den är som bäst. Dock ganska förutsägbar. Själv räknande jag ut kopplingarna relativt snabbt. Kanske har jag läst för många deckare.

Stäpplöperskan 

av Cecilia Gyllenhammar


Stevali Skön pocket 2017

Boken är en fristående fortsättningen på ”En spricka i kristallen” som kom ut 2004.

Suss har tagit avstånd från sin överklassbakgrund och har gift sig med Marcus. Tillsammans får de två barn. Marcus är inte den idealiska pappan och lämnar ofta Suss ensam med barnen och ansvaret för hemmet. Hon känner sig mer och mer ensam och olycklig i sitt äktenskap. Samtidigt sörjer hon över olösta konflikter med sin mor. Till slut beslutar hon sig för att försiktigt närma sig modern. Hon får då veta att modern är mycket sjuk i cancer och att cellgiftsbehandlingen inte räcker till för att göra henne frisk. Under moderns sista tid i livet väljer Suss att åka bort.

Uppgiven och ledsen börjar Suss bryta sig loss. Efter år av ensamhet med barnen lämnar hon hemmet åt Marcus och tillbringar mer och mer tid ute på krogen med sina singelväninnor. Till slut lämnar hon allt och flyr till en liten ö i Grekland. Hon köper sig ett litet hus och skaffar sig en ung grekisk älskare. Äktenskapet med Markus tar slut och den processen blir uppslitande.

Suss lever under denna tid ett destruktivt liv med älskare både här och där. Jag kan inte förstå henne och hur hon väljer att leva.  Cecilia Gyllenhammar skriver bra, med vackra naturskildringar och känsloupplevelser. Man behöver ju inte alltid sympatisera med huvudpersonen.

Stora stygga vargen

av Nele Neuhaus


Originaltitel: Böser Wolf

Albert Bonniers Förlag, inbunden 2017

En tryckande het junidag hittas en ung flicka död i floden Main utanför Frankfurt. Dagarna går och ingen verkar sakna henne och i flera veckor står kriminalpoliserna Oliver von Bodenstein och Pia Kirchoff utan en enda ledtråd.

En mycket populär teveprofil hittas svårt misshandlad och naken i bagageluckan till sin bil. Hon heter Hanna Herzmann och har genom sin psykolog fått ett tips om en historia, som hon känner att hon måste få berätta för allmänheten. Hanna har blivit så svårt skadad att hon inte är kontaktbar och Bodenstein och Kirchoff får initialt ingen som helst hjälp av henne.

Vi får följa Hanna och hennes dotter Meike parallellt med en berättelse om en f d advokat. Han heter Kilian Rothemund och har gått under jorden, efter att ha suttit i fängelse för pedofili. Han har hela tiden hävdat sin oskuld och kommer i kontakt med Hanna Herzmanns psykolog Leonie.

Samtidigt får vi följa Emma som efter många år i utlandet återvänt till Tyskland med sin man och dotter. Emma är en gammal vän och skolkamrat till Pia Kirchoff. Emma anförtror sig till Pia, då hon misstänker att hennes man, Florian, förgriper sig på dottern, Louisa.

Det kan verka rörigt och osammanhängande med alla dessa brott och människor, som till synes inte alls hör samman. Men det finns kopplingar. Sakta närmar sig kriminalpoliserna lösningen och för dem till en organisation i samhällets högsta skikt.

Jag sträckläste dessa 452 sidor på tre dagar. Det var den andra boken jag läst av Nele Neuman. Den första heter ”Snövit ska dö”. Jag sträckläste den också 2016.

Livet går så fort. Och så långsamt.

av Martina Haag


Piratförlaget inbunden 2017

Vi får följa Sonja under vårterminen i årskurs nio. Alla kommer vi väl ihåg hur det var då – i nian. Hur viktigt det var att ha rätt kläder och rätt skor. Hur elaka en del kunde vara – utfrysningen om man inte betedde sig på rätt sätt. Gick det bra på proven var man plugghäst. De som inte gick i gymnasieförberedande klasser var dumma i huvudet.  Det gällde verkligen att smälta in och vara lagom. De flesta har säkert både blivit mobbade och mobbat själva.

För att inte tala om hur äcklig skolmaten var …. Men, var den verkligen så oätlig? Och alla smeknamn vi hade på lärarna … Visste de om vad vi kallade dom?

Martina Haag har skrivit en bok om att vara ung och osäker och hur viktigt det var att veta sin plats. Jag tyckte boken fick mig att tänka tillbaka och komma ihåg. Vissa saker tror jag att man helt enkelt förtränger. För sen – när man blev vuxen – vill man väl kanske inte förknippas med den person man var i nionde klass oavsett om man var mobbare eller lagom. Eller snäll och mobbad.

Ingen litterär upplevelse precis, men lättsam och rolig.

Nattmannen 

av Jörn Lier Horst


Lind & Co, pocket 2016

En mycket dimmig och tidig morgon görs ett makabert fynd på torget i Larvik. En ung flickas huvud är placerat på en stör mitt i en rabatt.

Kriminalkommissarie William Wistling hamnar i en utredning som är det mest groteska fallet han någonsin upplevt, under sin poliskarriär. Wistlings dotter Line har flyttat till Oslo och en journalistkarriär, men blir hemskickad till Larvik för att bevaka fallet. Hela Norge är skakat i grunden och kräver en snabb lösning. Det visar sig snart vara lättare sagt än gjort. Dagarna går och Wistling och hans kollegor står utan ledtrådar. Dottern Line gör sina egna efterforskningar och finner snart ett samband. Det har nämligen inträffat liknande mord på andra platser i Europa….

Trots att morden är makabra och fruktansvärda lyckas Lier Horst skriva sin historia på ett vardagsnära sätt utan överdrivna beskrivningar om våldet. Sakta och metodiskt lotsar han oss genom berättelsen.

Det här är den fjärde boken jag läst om William Wistling och dottern Line. Den här boken, är det jag kallar bladvändare!

Körsbärslandet 

av Dörte Hansen


Originaltitel: Altes Land

Bokförlaget NoNa, pocket 2017

Vera är fem år när hon tillsammans med sin mor, kommer till en gård i Olland. Där bor Ida Eckhoff med sin son, Karl. Han har varit i kriget och kommit hem mentalt störd och han har hemska mardrömmar. Hildegard von Kamcke har flytt från Polen och dottern, Vera, borde rimligtvis heta moderns efternamn men genom hela boken kommer hennes namn att vara Vera Eckhoff.

Detta är upptakten till en osammanhängande berättelse om Veras liv: hennes uppväxt på gården, grannarna som odlar körsbär och äpplen och hennes relation till sin syster, Marlene.

En dag står systerns dotter, Anne, på hennes trappa och hon har sin son, Leon, med sig. Anne och Leon får flytta in på den förfallna gården.

Författaren berättar sin historia osammanhängande. Ibland vet man inte vad som är nutid eller dåtid. Trots den mycket virriga berättelsen är ändå boken skriven osentimentalt och med svart humor. Vissa partier i boken, som t ex när Vera styckar ett rådjur, som hon skjutit, är mycket skickligt beskrivna. Man kan riktigt känna hur illa rått kött kan lukta. För rått kött doftar inte gott.

Det här är författarens debut.

Entry Island 

av Peter May


Modernista, pocket  2017

På ön Entry Island hittas en död man. Han är svårt knivskuren. Mannens hustru är enda vittnet och hon blir genast misstänkt för mordet. Kriminalpolisen Sime Mackenzie skickas tillsammans med ett utredningsteam till ön. När Sime sitter mittemot den misstänkta kvinnan, Kirsty Cowell, känner han starkt att han känner igen henne? De har aldrig tidigare träffats, men ändå känner han igen henne?

Entry Island ingår i en ögrupp utanför Kanadas kust som heter Magdalenaöarna. Språket på öarna är till övervägande del franska, men i Simes familj talade man engelska och det underlättar utredningsarbetet för honom, då de talar engelska på Entry Island.

Till öarna och även till fastlandet utanför Quibec utvandrade (eller snarare avhystes) skottar från Yttre Hebriderna under mitten av 1800-talet. Även irländare tvingades hit. Det skotska höglandet och Irland hade drabbats hårt av potatispest och befolkningen led av svält och misär. Ägarna till öarna avhyste då befolkningen för de ville enbart använda öarna för  fårskötsel. Många deporterade människor överlevde inte resorna över Atlanten, men de som gjorde det fick sitta i karantän på ön Grosse Ile i S:t Lawrence-floden. Simes förfader var en av dom som överlevde.

På ett fascinerande sätt berättar Peter May ett stycke Skotsk historia. Jag blev helt uppfylld av det här. Till slut får vi naturligtvis veta varför Sime tycker att han känner igen Kirsty Cowell.

Böcker som berör. Om spänningsromaner, skönlitteratur, biografier och dokumentärer.